Het spreekt voor zich dat een veilige werkomgeving en -omstandigheden belangrijk zijn voor werknemers en ook voor tijdelijke arbeidskrachten zoals aannemers en uitzendkrachten. De SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) heeft VCA ontwikkeld om dienstverlenende bedrijven in de petrochemische industrie te beoordelen en te certificeren of hun werkwijze veilig is.
Wat is VCA en waar staat het voor?
VCA bestaat sinds 1994 en betekent VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid Gezondheid en Milieu), maar eigenlijk is VCA meer dan een checklist. VCA is een multifunctioneel programma waarmee bedrijven in de dienstverlening objectief en structureel worden gecontroleerd en gecertificeerd op hun beheerssysteem betreffende veiligheid, gezondheid en milieu (VGM).
Tegenwoordig wordt VCA naast de petrochemie gebruikt in diverse andere industrie sectoren, zoals
- bouwkunde
- elektrotechniek
- werktuigbouw ( bijv. constructie en onderhoudswerkzaamheden)
- procesbesturing
- civiele techniek
- technische diensten (bijv. verwijderen/aanbrengen van isolatie, steiger- en stellingbouw, industriële reiniging, inspectiewerkzaamheden etc.)
VCA bedrijfscertificering
Uw bedrijf kan met een VCA certificaat aantonen dat er op een groot aantal punten wordt voldaan aan de eisen betreffende veiligheid, gezondheid en milieu. Met een VCA certificering wordt voorkomen dat zowel de opdrachtgever als de aannemer verschillende acties moeten ondernemen om de veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen, omdat dit al is geregeld.
VCA certificering wordt ook vaak door opdrachtgevers als voorwaarde gesteld om als aannemer werkzaamheden voor de opdrachtgever te mogen verrichten, om de simpele reden dat dit zekerheid geeft dat de aannemer een veilige en betrouwbare bedrijf exploiteert.
Er bestaan drie verschillende certificatieniveaus, te weten VCA * (één ster) voor bedrijven met minder dan 35 werknemers, VCA ** (twee sterren) voor bedrijven met meer dan 35 werknemers of hoofdaannemers, en VCA Petrochemie, dit certificatieniveau is voor bedrijven werkzaam in de petrochemische industrie. Uiteindelijk is het de opdrachtgever die bepaalt welk niveau voor u vereist is.
VCA diploma voor medewerkers
Er zijn drie verschillende VCA cursussen beschikbaar voor het behalen van het VCA diploma. De bekendste is de B-VCA cursus (basisveiligheid VCA), een cursus welke gericht op de uitvoerende medewerkers van een bedrijf. Daarnaast bestaat er ook VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden), de VCA cursus bedoeld voor operationeel leidinggevenden.
Wanneer u intercedent of leidinggevende bent van een uitzendbureau moet u de cursus VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU) volgen, waarmee u aangeeft dat u op de hoogte bent van de veiligheidseisen gesteld aan personeel bij bedrijven welke VCA-gecertificeerd zijn.
Na het volgen van de VCA cursus dient examen gedaan te worden, wanneer men hiervoor slaagt ontvangt de deelnemer het VCA diploma wat een geldigheid heeft van 10 jaar. Na afloop van deze 10 jaar dient er opnieuw een examen afgelegd te worden.
Wij hopen dat hiermee uw vraag “Wat is VCA?” beantwoord is!